Évösszegző 2020

2020.12.30.

Pontosan 1 évvel ezelőtt, 2019 decemberének utolsó napján tartottam meg az első „éles” coaching ülésemet, az első ügyfelemmel. Aznap volt az utolsó munkanapom is alkalmazottként. Az új évet szinte percre pontosan megtervezve vártam, már főállású vállalkozóként. (Utólag ez meglehetősen viccesen hangzik…) Terveztem bele rengeteg tanulást, szakmai fejlődést, sok munkát az önismeretem, szakmai önismeretem és a vállalkozásom fejlesztésére. Hogy mit sikerült megvalósítani a tervekből, és hogyan kanyargott 2020 az én olvasatomban, ezt szeretném most megosztani veletek.

 

Az út kezdete 

2019 szeptemberében kezdtem el a Budapesti Metropolitan Egyetem OD – Szervezetfejlesztési szaktanácsadó szakirányú továbbképzését, melyből már csak az államvizsga maradt hátra, februárban. Ezzel párhuzamosan 2019 októberében gyermeki kíváncsisággal indultam el a coach-csá válás útján a Coach Akadémia ACTP képzésén. Amit biztosan tudtam már az első pillanatban, hogy jó helyen vagyok, jó emberek között. A Coach Akadémián 15 társammal együtt léptünk önmagunk és egy csodálatos segítő szakma rejtelmeinek felfedezőútjára, olyan mentorok, tanárok támogatásával, akiknél jobbat kívánni sem lehetne. 

 

újratervezés

Az új évet tehát reményekkel és motivációval telve kezdtem meg. Egyre több ismeretet és gyakorlatot szereztem, kinyílt egy új világ. Aztán hirtelen bezárult egy másik. A képzéseim átkerültek az online térbe, az ügyfeleim egy jelentős része időt kért, hogy a munkahelyi tűzoltásokra tudjanak fókuszálni, én pedig egyszerre csak azon kaptam magam, hogy nem tudom igazán, mihez kezdjek ebben az állapotban. Beletelt pár hétbe, mire az életemben fontos szerepet betöltő közösségekben (mint amilyen a kórusom, a Song Factory Budapest, melynek kommunikációs vezetője vagyok) újraterveztük a működésünket, és én is újraterveztem a feladataimat, a sokszor szétcsúszó mindennapokban.

A tavaszi karantén idején a kreativitás és az alkotás adta meg a vezérfonalat és az új lendületet: ekkor készítettem el első nagy lépésként a szakmai közösségi felületeimet és a honlapomat, amelyre amellett, hogy webdesigner munka volt (amit elképesztően élveztem csinálni), mély önismereti utazásként is tekintettem.

 

új ismeretek

Még offline kezdtem, aztán online fejeztem be a 80 órás trénerképzőt, amely fontos mérföldkő volt a 2020-as bakancslistán. Színes szakmai háttérből érkező csapatunk egy része a vizsgát követően úgy döntött, örömmel tanulna tőlem a karantén alatt. Így jött a lehetőség, hogy a kommunikációs múltamat (és jelenemet) felhasználva, meggyőzéstechnikát taníthattam 7 lelkes kollégának 5 vasárnapon keresztül.

Szintén ebben az időszakban ismerkedtem meg a Process Communication Modellel®, egy erőteljes önismereti fókuszt is tartalmazó online képzés keretében. A PCM® egy kommunikációs eszköztár, mely konkrét iránymutatásokat és eszközöket kínál a kapcsolatok kialakítására, fenntartására, motivációra és konfliktusos helyzetek hatékony kezelésére, erről írtam már korábban itt. Sokat adott az online kapcsolódás a tanulótársakkal, és mindemellett coachként is rendkívül hasznos tudást kaptam.

Szombatonként a METU-s OD csapattal tanultunk, hét közben pedig érdekesebbnél érdekesebb hazai és nemzetközi webinárokhoz csatlakoztam, többek között a WBECS Pre-Summit 2020 előadásait követtem figyelemmel, több hónapon keresztül.

Amikor lehetőség nyílt a személyes kapcsolódásokra is, a tavaszra tervezett, majd a nyárra halasztott képzésen végre elsajátíthattam az Action Learning team coaching módszertanát. Az AL folyamat során a résztvevők elkötelezetté válnak a tanulás iránt, és ezáltal együtt oldják meg egymás üzleti problémáit, munkával kapcsolatos dilemmáit. A kollektív tudás felhasználásával és kreatív módszerek segítségével letisztult akciótervet fogalmaznak meg a célok eléréséhez. Vezető-, készség- és együttműködés fejlesztésben, innovációs gondolkodás elősegítésében, változáskezelésben és kultúrafejlesztésben egyaránt hatékonyan használható ez a módszertan.

 

Önkéntesség

Az ősz beköszöntével több, már egy ideje tervezett lépést is megtettem. Egyrészt, önkéntesként csatlakoztam az Énprojekt csapatához, ahol immár 30 kiváló szakember, HR-es, coach, pszichológus és tanácsadó áll rendelkezésére a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került embereknek. Én 3×90 perces magánéleti vagy karrier coaching ülésekkel támogatom a hozzám fordulókat ingyenesen, hogy azok számára is elérhető legyen a szolgáltatás, akik most anyagi okokból nem engedhetnék meg maguknak a coaching igénybevételét.

A másik fontos lépés a világ legnagyobb coach szervezete, az International Coaching Federation (ICF) Magyar Tagozatához való csatlakozás volt. Jó érzés egy ilyen közösség tagjának lenni, ahol megannyi értékes kapcsolódást kaptam már ezalatt a pár hónap alatt is. A MagNet Bank és az ICF közös kezdeményezésében a civil szervezetek válságállóságának növeléséért megvalósuló programjához csatlakozva, én is támogatok vezetőket 5-5 db 90 perces online, ingyenes coachinggal.

 

Szervezetfejlesztés & team coaching

A trénerkedés mellett a team coachingban is szerettem volna idén elmélyülni. Ezért a Watson Coach Iskolában cselekvésorientált csoport és team coachingot kezdtem tanulni még a nyáron, a képződésünk majd 2021 márciusban fog véget érni. Az itt zajló szakmai gyakorlat, – egy családi vállalkozás szervezeti kultúrájának fejlesztése a generációváltás során, – nyújtotta az alapját a METU-s szakdolgozatomnak, amely nehéz, önreflektív munka volt, sok mélységgel és magassággal.

Anno azért kezdtem el szervezetfejlesztési tanácsadóvá képezni magam a METU-n, hogy elsajátítsak olyan ismereteket, amelyek terepkompetenciaként egy szempontrendszert adhatnak a kezembe. A ko-kreáció mellett, az ügyfél agendáját követve, mégis lett egy olyan szemléletem coachként, amely által adott esetben megkínálhatom az ügyfelet különböző területekkel, amelyeket érdemes lehet körül járnia. A coach énem tehát sokkal gazdagabb lett a szervezetfejlesztő énemmel folytatott párbeszédek során. Biztos alapként tekintek a coach szerepemre, ami jó tanítómesterként egyre mélyebbre ás az önreflexiós folyamataiban, és az új tanulásait megosztja a tanácsadó énemmel.

 

Nemzetközi minősítés

A szakmai előrehaladásom 2020-as ékköveként ma megérkezett az ICF-től az Associate Certified Coach (ACC) minősítésem. Idén erre vagyok a legbüszkébb, hiszen coachként ez az első nagyobb mérföldkő ezen úton.

 

Záró gondolatok

A Facebook és Instagram oldalamon 24 kérdést tartalmazó adventi kalendáriummal segítettem a követőimet önmagukhoz közelebb kerülni így év végén – az utolsó kérdés pedig így hangzott: mi az, amiért hálás vagy? Nos, hálás vagyok a körülöttem lévő embereknek, szeretteimnek, akik nélkül ez a sok minden biztosan nem tudott volna megvalósulni. Hálás vagyok azoknak, akiktől valamilyen formában tanulhattam idén, és azoknak, akikkel együtt tanulhattam. Hálás vagyok az ügyfeleimnek, akik megtiszteltek a bizalmukkal, és egy ideig kísérhettem őket a minél teljesebb önmaguk megtalálásának útján. Valamint hálás vagyok mindenkinek, aki a koronavírus okozta nehéz helyzetben bármilyen módon segített embertársainknak.

 

 

Hittel és reménnyel a szívemben várom 2021-et. Legyen olyan, amilyennek szeretnénk. Ha az új év terveinek megvalósításához szükséged lenne támogatásra, coachként állok a rendelkezésedre. Keress meg és beszélgessünk!

 

 

 

 

Ezek is tetszhetnek:

Action Learning – a csoport ereje

Action Learning – a csoport ereje

Vezető-, készség- és együttműködés fejlesztésben, innovációs gondolkodás elősegítésében, változáskezelésben és kultúrafejlesztésben egyaránt hatékony módszer lehet az Action Learning.

Az értő figyelem művészete

Az értő figyelem művészete

Beszélni és hallgatni mindannyian képesek vagyunk. De hogyan hallgatunk? Miben más az értő figyelem?