Action Learning – a csoport ereje

2020.07.16.

Action Learning Team Coach szemléletű fejlesztő lettem. Mit is jelent mindez? A felszínen azt, hogy egy fantasztikus módszertant sajátítottam el, amelynek lényege, hogy elkötelezetté teszi a résztvevőket saját és egymás tanulása iránt, és mobilizálja a csapaton belüli tudást, kollektív bölcsességet. Mélyebben pedig azt jelenti, hogy saját élményen keresztül tapasztalhattam meg a közösség erejét, támogató jelenlétét, amely egy önismereti utazást és valódi paradigmaváltást hozott. Kezdjük azonban az elején.

 

A módszertanról

Bár fontosak számomra a keretek, általában, amikor „módszertanról” beszélek, van bennem egy feszültség a kifejezéssel kapcsolatban. Mennyire korlátoz, mi az, amiben egyedi, mikor működik és mikor nem, és ehhez hasonló kérdések villannak fel. Nos, az Action Learning keretei pont azt a biztonságérzetet alapozzák meg, amely a bizalom kialakulásához és az egyéni, illetve csoportos tanuláshoz szükségesek, ugyanakkor megfelelő teret enged a kreativitásnak.

A 6-10 fős csoport az egyikük munkával kapcsolatos, aktuális dilemmáján, problémáján dolgozik, a team coach támogatásával, logikus, jól befogadható struktúrában. Együtt. És ez itt a lényeg: nem csak a „témagazda” tanul az ülés során, aki a problémát behozta, hanem minden egyes résztvevő csoporttag hasznos egyéni tanulással a puttonyában zárja a kört.

A teljes folyamat 4 órás találkozókból áll, amelyeket 3-4 hetente tartunk. Egy találkozó 2-3 téma feldolgozását teszi lehetővé, kiegészítve egy rövid készségfejlesztő tréninggel. A bizalmi légkört elősegítendő, a csoporton belüli hierarchia nem támogatott.

 

Svédasztal – avagy a csoport bölcsessége, de a témagazda választása

A csoporton (szervezeten) belüli tudás mobilizálása által nem csupán a behozott problémát láthatja a témagazda más perspektívából, hanem a megoldás felé vezető úton is sokféle ötletet, akciótervet kaphat a társaitól. A döntés viszont az ő kezében van: hogy mi az, ami őt megszólítja, ami mellett el tud köteleződni, az csakis az ő választása.

 

Mire jó az Action Learning?

Számomra egy életre szóló élmény volt megtapasztalni a módszertanban és a csoportban rejlő erőt. Az önismereti aspektus mellett az AL hatékony eszköz lehet

  • vezetőképzésben,
  • készségfejlesztésben,
  • tehetséggondozásban,
  • kultúra- és együttműködés fejlesztésben,
  • csapatépítésben,
  • változáskezelésben,
  • az innovációs gondolkodás elősegítésében.

Felelősségvállalás a saját és a csoport tanulásáért

Az Action Learning folyamatban a résztvevők arra szerződnek, hogy kilépnek a „passzív üzemmódból”, és elköteleződnek a csoportmunka iránt. Ez teremti meg azt a termékeny talajt, amelyből a készségszintű és attitűdváltozások csapat és szervezeti szintű változásokká növekedhetnek.

 

Örömmel mesélnék még Neked a módszerről. Ha szeretnéd megtudni, hogyan segíthet Neked és csapatodnak a team coaching e különleges fajtája, fordulj hozzám bizalommal.

Ezek is tetszhetnek:

Évösszegző 2020

Évösszegző 2020

Sok bizonytalansággal, újratervezéssel, sok nagyszerű találkozással, tanulással, sikerekkel és munkával telt el ez az év. Évösszegző írásom tervekről, célokról, és a megvalósításról, 2020-ban.

Az értő figyelem művészete

Az értő figyelem művészete

Beszélni és hallgatni mindannyian képesek vagyunk. De hogyan hallgatunk? Miben más az értő figyelem?